Nezadovoljstvo vladinim mjerama paraliziralo Španjolsku

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

GOTOVO dva milijuna španjolskih djelatnika javnih službi štrajka zbog vladinih mjera štednje koje će im smanjiti ovomjesečne plaće za oko pet posto. Na ulicama je tisuće ljudi.

Španjolski sindikati priopćili su da je u štrajk stupilo između 75 i 80 posto djelatnika javih službi dok je ministarstvo rada u javnost izašlo s podatkom od smiješnih 16 posto. 

"Ova vlada je potpuno nesposobna", rekao je prosvjednik Alfredo Barrero Sanchez BBC-ju. Optužio je vladu da je ignorirala krizu dok nije postalo prekasno. "Pogledajte što se sad dogodilo u zemlji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće prosvjednika blokiralo je ministarstvo financija u Madridu, a prosvjedi se održavaju širom zemlje. Komunalne službe su paralizirane. Poštari, vatrogasci i zdravstveni djelatnici rade minimalno, a u štrajku sudjeluju i zaposlenici škola te lokalne vlasti.

Španjolska trpi jednu od najtežih recesija u Europskoj uniji te trenutno obara vlastite rekorde u stopi nezaposlenosti i deficitu proračuna koji je dosegnuo 11,2 posto BDP-a. Nedavno joj je smanjen i kreditni rejting zbog straha da bi je mogla stići sudbina dužničke krize poput one u Grčkoj.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara