NEZAŠTIĆENO VIŠE OD 300 UGROŽENIH ŽIVOTINJSKIH VRSTA

Više od 300 egzotičnih i vrlo rijetkih vrsta na svijetu, poput letećih lisica s Komora i žutouhih papiga iz kolumbijskih Anda, potpuno je nezaštićeno, upozoravaju znanstvenici.

Sve bi te vrste mogle izumrijeti u predstojećim desetljećima zbog nedovoljne zaštite, procjenjuju stručnjaci.

Premda je 11,5 posto Zemljine površine proglašeno zaštićenom zonom, ekolozi su otkrili velike razlike u zaštiti pojedinih dijelova, što bi moglo uzrokovati izumiranje jedinstvenih vrsta sisavaca, ptica, vodozemaca te kopnenih i morskih kornjača.

"Studija pokazuje da globalna zaštićena zona još nije potpuna", rekla je Ana Rodrigues, znanstvenica Conservation Internationala iz Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći dio zaštitom nepokrivenih područja nalazi se u tropskom pojasu, uglavnom na otocima i planinama središnje Amerike, na Karibima, u istočnoj i zapadnoj Africi, Indiji, Mianmaru i u pacifičkoj regiji.

Gotovo 150 ugroženih vrsta sisavaca, 411 vrsta vodozemaca, 232 vrste ptica i 12 vrsta kornjača žive u nezaštićenim područjima.

"Zaštita tih dijelova mora biti globalni projekt", istaknula je Rodrigues, koja je s kolegama analizirala podatke o 11.633 ugroženih vrsta, što su ih prikupili brojni znanstvenici i institucije diljem svijeta.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara