Nezavisne novine: Hrvatski državljanin organizirao trgovinu drogama i oružjem

HRVATSKI državljanin Zvonko Lukić zvani Bajica, koji je uhićen u petak na području Srpca prilikom pronalaska laboratorija za uzgajanje i preradu nizozemske marihuane, pripadnik je međunarodne bande koja je s područja bivše Jugoslavije krijumčarila oružje nizozemskom podzemlju mijenjajući ga za sintetičke droge, javljaju banjalučke "Nezavisne novine" u ponedjeljak.

Kako saznaje list, Lukić je rođen u Otoku Slavonskom, i trenutno je jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca koji se tereti za trgovinu oružjem i drogom.

Istražni organi u BiH nazivaju ga jednim od šefova zločinačke skupine koja je iz Hrvatske u Nizozemsku prokrijumčarila veće količine oružja, municije i eksploziva. Nizozemsko podzemlje je te "pošiljke plaćalo" sintetičkim drogama koje su uvožene u Hrvatsku.

U akciji razbijanja te skupine, izvedenoj pod kodnim nazivom "Bumerang", sudjelovali su pripadnici policije iz nekoliko zemalja. Uhićeno je više od 15 osoba, a Lukić je do danas bio nedostupan istražnim organima.

Akcija na razotkrivanju "Lukićeve" skupine počela je u Nizozemskoj krajem 2001. godine, nakon što su tamošnji istražitelji došli do saznanja da postoji organizirana skupina krijumčara oružja s područja bivše Jugoslavije koja pištoljima, automatima, snajperskim puškama i eksplozivom snabdijevaju nizozemsko podzemlje.

Ekipa kriminalističke policije i okružnog tužiteljstva Banja Luka u petak su na području Srpca otkrili pogon za proizvodnju nizozemske marihuane za koji policijski izvori tvrde da je "najveći ikada otkriven u BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policijskoj akciji uhićeni su Dragoljub Romić, koji je vlasnik zgrada u kojima se nalaze staklenici za uzgoj i laboratorij za preradu narkotika, Zvonko Lukić zvani Bajica i Bogdan Novaković.

Prema izjavama policijskih izvora, na ovoj "plantaži" je zaokružen tehnološki proces proizvodnje narkotika - od uzgoja "pelcera", njihova presađivanja i podizanja odraslih stabljika do berbe, zaključno sa sušenjem i laboratorijskom ekstrakcijom i distribucijom narkotika za sada nepoznatim kupcima.

Staklenici i laboratorij opremljeni su skupom i sofisticiranom opremom, potrebnom za uzgoj nizozemske marihuane, koja je osiguravala posebnu temperaturu, količinu svjetlosti i vlažnost zraka.

Sudac Okružnog suda u Banja Luci odredio je Dragoljubu Romiću, Zvonku Lukiću i Bogdanu Novakoviću pritvor od mjesec dana zbog ilegalne proizvodnje i prometa droge, zaključuje list.

Index.hr/Hina/Nezavisne novine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara