Nezavisni hrvatski sindikati protiv ekonomske cijene vode

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas najavljenom poskupljenju vode i uvođenju ekonomske cijene vode u Hrvatskoj do 2010.

NHS se u otvorenom pismu usprotivio jučerašnjoj izjavi generalnog direktora Hrvatskih voda Davorina Androšića da se u Hrvatskoj do 2010. mora uvesti ekonomska cijena vode u koju će biti uračunati troškovi održavanja izgrađenih objekata, izgradnja novih, te amortizacija.

NHS upozorava da u uvjetima prezaduženosti velikog broja hrvatskih građana, koji s malim primanjima vrlo teško žive, "najava poskupljenja vode ne samo daljnji veliki udar na standard, nego i narušava sustav društvene pravednosti i općeg dobra, otežavajući siromašnim skupinama građana pristup vodi".

Također podsjeća da su po Zakonu o vodama vode opće dobro koje zbog svojih prirodnih svojstava ne mogu biti ni u čijem vlasništvu, te da okvirne smjernice o vodama Europske unije također govore kako "voda nije komercijalni proizvod kao neki drugi, već naslijeđe koje se mora čuvati, zaštititi i u skladu s tim postupati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HNS podsjeća na sve veći strateški položaj i značaj vode u današnjem svijetu i želju mnogih kompanija da je privatiziraju ili zakupom na duži niz godina stave pod svoj nadzor i na njoj ostvare ogromne zarade.

Jasno je da u Hrvatskoj vode ne mogu biti privatizirane, ali za mnoge kompanije i koncesije su jednako privlačne.

Nitko u Hrvatskoj nije iznad njezinih građana pa tako ne smije biti privatizacije i bezrezervne i nepromišljene komercijalizacije vode kroz koncesije, niti tvrtke u državnom ili lokalnom vlasništvu ne smiju cijenu vode dizati na komercijalnu razinu, suprotno interesima građana, ističe u priopćenju NHS.

(Hina) pp/xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara