Nezavisni kandidati ljuti zbog ignoriranja medija

VEĆINA gostiju u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" posvećenoj nezavisnim kandidatima za Sabor je izrazilo nezadovoljstvo načinom na koji mediji prate rad izbornu kampanju nezavisnih lista i izvanparlamentarnih stranaka, držeći kako se na njihovu štetu forsiraju jedino HDZ i SDP.

Jednu od takvih kritika je uputio i novinar Branko Vukšić, inače nositelj vlastite nezavisne liste, a njen predmet je bio i prilog u "Otvorenom" posvećen nezavisnim kandidatima. Po njegovom mišljenju bio je napravljen loše jer se isključivo bavio "folklornim" kandidatima i "cirkusantima", za razliku od "ozbiljnih, relevantnih ličnosti" poput onih u studiju.

Osim Vukšića su boje nezavisnih kandidata branili saborski zastupnik Slaven Letica, kao i Boris Mikšić, koji je uvjeren da će se probiti kao nezavisni kandidat u 4. jedinici na osnovu tvornice koju je sagradio u Baranji.

Ljubo Ćesić Rojs, koji u 6. izbornoj jedinici zastupa desničarsku koaliciju "Zajedno Hrvatska", na račun HDZ-ovih čelnika, uključujući Ivu Sanadera, iznio je cijeli niz optužbi, a za HDZ i SDP je rekao da su zapravo jedna te ista stranka - Komunistička partija Jugoslavije.

Ivan Ninić, predsjednik Ljevice Hrvatske, manje je govorio o položaju i ulozi nezavisnih lista, a više nastojao iskoristiti priliku da prezentira program svoje stranke odnosno ukaže na to zašto je izašao iz SDP-a.

Usprkos ideoloških razlika, gotovo svi sugovornici su se složili da je za Hrvatsku važno da u Sabor uđu nezavisni kandidati, jer bi se time izbjeglo da zastupnici budu isključivo poslušni stranački dizači ruku.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik je, pak, izjavio da sumnja da će se u postojećim okolnostima nezavisni kandidati uspjeti probiti u Sabor, odnosno da će, ako i budu izabrani "donijeti išta novo"  u hrvatsku politiku.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara