Nezavisni ruski mediji na udaru hakera, srušene brojne internetske stranice

Foto: AFP

INTERNETSKE stranice ruskih medija koji su izvijestili javnost o nepravilnostima za vrijeme današnjih parlamentarnih izbora postale su nedostupne nakon što je na njih izvršen hakerski napad, javlja Sky News.

Žrtve hakera bile su internetske stranice radio postaje Moscow Echo i organizacije za nadgledanje izbora Golos, a nedostupne su bile i stranice još nekih novinskih portala. Čini se kako se hakerskim napadom željelo spriječiti objavljivanje informacija o nepravilnostima za vrijeme izbora.

Postaja Moscow Echo koja je u vlasništvu Gazproma popularna je među pripadnicima liberalne oporbe, a Ljilja Šibanova, direktorica Golosa, rekla je kako su se vlasti činile posebno ljute zbog objavljivanja projekta  "Karta nepravilnosti", putem kojeg su ljudi mogli objaviti sve informacije ili dokaze o izbornim prijevarama diljem Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne radi ni Golosov email, djelatnici organizacije sa svojom regionalnom mrežom mogu komunicirati jedino putem Skypea, a za zabilježavanje nepravilnosti oslanjaju se na blogove i Twitter.

Vjeruje se kako će izbore dobiti stranka premijera Vladimira Putina, Jedinstvena Rusija, no s manje glasova nego što se očekuje, a sam premijer čija popularnost pada, prošli je vikend javno osudio nevladine organizacije poput Golosa, usporedivši ih s Judom koji je izdao Isusa.

Putin bi sljedeće godine ponovno trebao preuzeti ulogu predsjednika države, dok će ga u premijerskoj fotelji zamijeniti aktualni predsjednik Dmitrij Medvedev, koji odbacuje sve tvrdnje o izbornim nepravilnostima i prijevari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara