Nezavisni sindikat srednjih škola najavio tužbe protiv poslodavca

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenut će tužbe protiv poslodavca zbog neisplate smjenskog rada u zadnje tri godine te zbog nepotpisivanja Kolektivnoga ugovora za zaposlenike u srednjim školama, koji je s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa trebao biti potpisan u listopadu 2004.

Predsjednik srednjoškolskog Sindikata Andrija Puljević najavio je na današnjoj konferenciji za novinare i pripreme za industrijske akcije, koje Sindikat, ovisno o odluci članstva, planira za lipanj ili rujan ove godine.

Mislim da će i ostali školski sindikati podržati sindikalne akcije zbog potplaćenosti sustava, zaostajanja plaća i kašnjenja reformi u školstvu, kazao je Puljević zapitavši može li se sustav reformirati sa zapostavljenim i podcijenjenim nastavnicima.

Sindikalci tvrde kako Ministarstvo znanosti neisplatom smjenskoga rada u zadnje tri godine, za 11 tisuća nastavnika, krši materijalna prava zaposlenika. Dug poslodavca za neisplatu smjenskog rada iznosi oko 100 milijuna kuna, a sa sudskim troškovima i kamatama oko 210 milijuna kuna, navode u Sindikatu. Iako je sindikat poslodavcu nudio nagodbu, odgovora iz Ministarstva znanosti nije bilo, kažu sindikalci podsjetivši na tisuće sporova vezanih za regres iz 2001. koje je Vlada izgubila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljević je rekao i kako se ne isplaćuju naknade za rad u 17 brdsko-planinskih škola, zbog čega će Sindikat također pokrenuti tužbe.

"Nova postava Ministarstva znanosti nije učinila ništa za zaposlenike u srednjim školama u godini dana", rekao je Puljević. Po njegovim riječima, porast plaća u srednjim školama od 1. siječnja 2005. trebao je iznositi 5,6 posto, no umjesto nastavnika povećanje su dobili zaposleni u zdravstvu. Prosječna plaća u srednjim školama iznosi oko 4200 kuna.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara