Nezavisni Sindikat srednjih škola nezadovoljan kolektivnim pregovorima

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama izrazio je danas nezadovoljstvo tijekom kolektivnih pregovora ustvrdivši da Vladin pregovarački tim ne pokazuje volju ni razumjevanje za cjelovito uređenje srednjoškolskog sustava.

"Vladin tim je u kolektivnim pregovorima dosad pokazao sve značajke bivše vlasti jer odbija prihvatiti sve sindikalne prijedloge za povećanje plaća", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Sindikat traži povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 20 posto, po sedam posto na godinu, te da norma rada srednjoškolskih nastavnika i nastavnog osoblja bude sastavni dio kolektivnog ugovora, kao u osnovnom i visokom školstvu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa tvrdi kako ga u tome ograničavaju Zakon o srednjem školstvu i Zakon o izvršenju državnog proračuna.

Puljević pak poručuje da sindikat neće pristati na pregovore radi pregovaranja te da će u petak, na idućem krugu pregovora, ministra Vladimira Primorca pozvati da svojim autoritetom osigura bolji položaj zaposlenih.

"To nije ucjena nego poziv na suradnju jer je srednjoškolski sustav jako loš, a položaj zaposlenih ponižavajući", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat je nezadovoljan i izmjenama Zakona o srednjem školstvu, posebice jer resorno ministarstvo predlaže usvajanje toga zakona po hitnom postupku radi reguliranja statusa ravnatelja i ustrojavanja školskih odbora.

U sindikatu pak smatraju takav zakon parcijalnim i u interesu uprave i ravnatelja, a ne sustava i zaposlenika.

Sindikat se posebno protivi odredbi kojom se ravnateljima omogućuje odlučivanje o zasnivanju i prestanku radnog odnosa jer smatraju da bi se time otvorila vrata nepotizmu i manipulacijama.

Nezadovoljan je i odredbom kojom bi ravnatelji postali menadžeri s neograničenim brojem mandata, pa predlaže da ravnatelji budu pedagoški rukovoditelji s ograničenim brojem mandata.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara