Nezavisni sindikat: U 2002. godini pružena šansa ˝Brodosplitu˝

NEZAVISNI sindikat Brodosplita najvažnijim u ovoj godini ocjenjuje poseban, povlašteni tretman hrvatske brodogradnje za što je, po mišljenju tog sindikata, najzaslužniji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić i dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdili su da su Brodosplit, ali i cijela hrvatska brodogradnja, zahvaljujući ministru Jurčiću, dobili šansu koju će zasigurno iskoristiti. No, kazali su, Brodosplit je jedini u toj županiji koji je na neki način dobio potporu za opstanak, dok su sve ostale tvrtke u Splitsko- dalmatinskoj županiji u izuzetno teškoj situaciji na koju se u vlasti nitko ne osvrće.

Najbolji je primjer za to, rekao je Matijašević, splitska Željezara, kojoj je sinoć isključena struja i tako su onemogućeni proizvodnja koja je već unaprijed prodana inozemstvu i nastojanje da tvrtka koja ima budućnost stane na zdrave noge. Očito je da se Zagreb ponaša prema gospodarstvu u toj županiji od slučaja do slučaja, a najveći krivci za to su, po mišljenju sindikalaca, političari iz tog dijela zemlje koji, kako su kazali, nisu učinili ništa da se ujedine i zaštite i pomognu gospodarstvu svoje županije, za razliku od, primjerice riječke regije i cijele te županije, što je uspjelo Slavku Liniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U 2002. godini u samom brodogradilištu sindikalci ocjenjuju kao najveći uspjeh što su uspjeli ´srušiti´ staru upravu na čelu s Vinkom Rosićem. Na sutrašnjoj skupštini Brodosplita ipak Vinko Rosić i njegovi suradnici neće biti razriješeni svojih dužnosti, kako bi se, rekao je Šegvić, protiv njih pokrenuo mogući kazneni postupak. No, u sindikatu Brodosplita nezadovoljni su istražnim radnjama policije koje, kako je ustvrdio Šegvić, traju već osam mjeseci, a nikakvih rezultata još nema jer se sve radi usporeno. Šegvić ističe kako je opravdana sumnja da ´bivšu upravu Brdodsplita štiti politika´.

´Kako drukčije protumačiti da je Vinko Rosić u roku od 40 dana na sudu pokrenuo spor i dobio otpremninu iz Brodosplita od 200 tisuća kuna, premda je i Sindikat pokrenuo kazneni postupak za falsificiranje završne bilance i još neke druge poslovne poteze te Rosić ne može imati pravo na menadžersku otpremninu, a sudski ju je ipak dobio´, kaže Šegvić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara