Nezavisni srednjoškolski sindikat traži poštivanje granskog kolektivnog ugovora

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske neće potpisati prvi dodatak granskom kolektivnom ugovoru dok se ne ispoštuju sve odredbe tog ugovora, kao i Sporazum o neposrednom radu na poslovima mature, rečeno je danas na konferenciji za novinare tog sindikata.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata Ankica Spahija ističe kako će sindikat pregovarati o dodatku tek ako se ispoštuju sve odredbe granskog ugovora, posebice one koje se odnose na smjenski rad. Traže da se smjenski rad plati svima koji rade u drugoj smjeni, umjesto da se "izmišljenim terminom turnus", koji je uveden samo za zaposlene u prosvjeti, umanjuje njihovo pravo na dodatak s 10 na 5 posto, a priznaje se samo 20 sati neposrednog rada tjedno.

"Na taj se način umanjuje dodatak na smjenski rad, koji Vlada ni dosad nije plaćala", kaže Spahija. Napominje da je sindikat pripremio i počeo upućivati oko 200 sudskih tužbi zbog neisplaćivanja smjenskog rada za 2002. godinu, te zbog neplaćanja vremena provedenog u štrajku 15. siječnja ove godine.

Čelnici Nezavisnog sindikata usprotivili su se načinu na koji su sindikalne središnjice dogovorile podijeliti sindikalnu imovinu bez autonomnih sindikata. "Držimo da imovinu treba dijeliti prema broju članova pojedinog sindikata", kažu u sindikatu napominjući da bi se tada pokazalo kako neke sindikalne središnjice imaju manji broj članova od autonomnih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni sindikat zatražio je od Vlade i sindikata preraspodjelu imovine po kriteriju članstva, a ako ne uvaže njihov zahtjev najavili su podizanje tužbe protiv sindikalnih središnjica.

U sindikatu tvrde i da se izvršna vlast u Hrvatskoj miješa u rad sudske vlasti potkrepljujući to tvrdnjom da potpredsjednik Vlade Goran Granić osobno pokušava usporiti donošenje sudskih rješenja sindikalnih tužbi za isplatu regresa za 2001. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara