Neznanje se isplati, barem muhama

DA SE neznanje isplati, te da ono ponekad stvarno zna biti blagoslov, pokazalo se na primjeru muha, jer je prema novom istraživanju švicarskog sveučilišta ispalo da one "gluplje" žive dulje. Znanstvenici Tadeusz Kawecki i Joep Burger sa Sveučilišta u Lausannei su otkrili kako "postoji negativna korelacija između povećanja mentalnog kapaciteta muha i njihove dugovječnosti".

U istraživanju objavljenom u časopisu Evolucija ta su dva entuzijasta podijelili grupu muha na dva tabora. Jednu su polovicu ostavili u prirodnom stanju, dok su ostale tretirali Pavlovljevim metodama, dakle, pokušavali ih prisiliti da povezuju mirise i okuse sa određenom hranom ili nekim iskustvom. Nakon 30 do 40 naraštaja muha znanstvenici su "proizveli" insekte koji su, koliko god to apstraktno zvučalo, uspjeli nešto naučiti i dulje pamtiti, za razliku od druge skupine muha koja je je egzistirala "bezbrižno".

Ispostavilo se da su "pametnije" muhe proživjele samo pedesetak dana, dok su one normalnije dosegle dob od kojih 80 dana. Drugim riječima, što su muhe postajale inteligentnijima, njihov se životni vijek kratio, što se objašnjava povećanim neuronskim aktivnostima, koje su oslabile sistem za podržavanje životnih funkcija. "To bi moglo objasniti zbog čega muhe, poput većine drugih životinja, nisu gotovo uopće razvile neuronske kapacitete", zaključuju znanstvenici.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara