NHS: Iako stopa nezaposlenosti pada, broj zaposlenih ne raste

PREDSJEDNIK Hrvatskih nezavisnih sindikata (NHS) Krešimir Sever zabrinjavajućim je danas ocijenio podatak po kojem je stopa nezaposlenih od prosinca prošle do lipnja ove godine pala s 21,5 posto na 18,9 posto jer tome, ustvrdio je, nije pridonio porast zaposlenih nego brisanje osoba iz evidencije nezaposlenih.

Sever je na konferenciji za novinare rekao da je po podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove godine iz evidencije nezaposlenih izbrisano 62.578 osoba, što je u usporedbi s prošlom godinom više za 10.000.

Najčešći uzrok brisanja nezaposlenih iz evidencije je ne javljanje zavodu u dva uzastopna roka zbog čega je pravo nezaposlenog izgubilo 36.000 osoba, te neaktivno traženje posla zbog čega je pravo izgubilo gotovo 9.000 osoba, rekao je Sever.

Upozorio je da je broj nezaposlenih osoba starijih od 50 godina u starom porastu, te da raste udio nezaposlenih žena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever ocjenjuje da će primjenom novog Zakona o radu (od 1. siječnja 2004.), kojim se predviđa skraćivanje otkaznih rokova i smanjenje otpremnina još više porasti udio starijih osoba među nezaposlenima.

Na konferenciji je istaknuto da se broj nezaposlenih u proteklih šest mjeseci smanjio za 46.462 osobe u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ali da se unatoč tome, u istom razdoblju zaposlilo gotovo 6.000 osoba manje nego lani (oko 81.000).

(Hina) mvr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara