NHS: Izjava Flickenschilda o zabrani rada trgovina nedjeljom je neprimjerena

NEZAVISNI Hrvatski sindikati (NHS) ocijenili su danas da je zalaganje predstavnika MMFa za odgodu primjene Zakona o trgovini "neprimjereno i ishitreno".

Voditelj Misije MMF-a u Hrvatskoj Hans Flickenschild izjasnio se jučer protiv zabrane rada trgovina nedjeljom tvrdeći da se time ugrožava sloboda tržišnog natjecanja, a može dovesti do porasta nezaposlenosti i smanjenja BDP-a.

"Dijeleći vašu zabrinutost za rastući inozemni dug, smatramo kako je vaše dijeljenje packi Hrvatskoj vezano uz ukidanje rada trgovina nedjeljom neprimjereno", ističe NHS u pismu Flickenschildu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

NHS naglašava da rad nedjeljom nije jedna od kontrolnih točaka stand-by aranžmana, pa je MMF-ova reakcija zapravo potvrda kako ta ustanova svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, ponajprije zastupa interese krupnog kapitala.

"Cijeneći pomalo ishitrenom i neprimjerenom vašu izjavu i prijedlog Hrvatskoj da se preispita mogućnost odgađanja primjene Zakona o trgovini, smatramo kako to nije uloga Misije MMF-a u Hrvatskoj, a MMF interese krupnog kapitala može promicati i na neki drugi način i s više takta", kaže se u pismu.

Izmijenjeni Zakon o trgovini stupit će na snagu 1. siječnja, a njime se zabranjuje rad nedjeljom trgovinama većim od 200 četvornih metara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara