NHS: Pokrivenost košarice plaćom u prosincu 73, a mirovinom 57 posto

NEZAVISNI hrvatski sindikat izvijestio je u subotu o troškovima potrošačke košarice za prosječnu četveročlanu obitelj za prosinac prošle godine, izvještava HRT.

Pokrivenost košarice plaćom iznosila je gotovo 73 posto, a 2005. bila je malo više od 68 posto. To bi bio dobar pokazatelj, da zaduženost prosječne hrvatske obitelji nije golema.

Naime, poslovne banke nude sve veće dopuštene minuse. Više od 50 posto duga građana odnosi se na nenamjenske kredite, minuse i kartice, što znači da se građani zadužuju samo kako bi preživjeli, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima sindikata, građani su u listopadu 2005. poslovnim bankama bili dužni 76,1 milijardu kuna, a godinu dana poslije čak 93,3 milijarde kuna. Za božićne i novogodišnje blagdane građani su u prosjeku potrošili dodatnih 1600 kuna.

Minimalni životni troškovi četveročlane obitelji za prosinac bili su 6288 kuna, što je 0,31 posto više nego u studenome. Prosječna neto plaća za listopad bila je 4585 kuna, čime se moglo pokriti 72,92 posto troškova prosječne košarice, što je 0,47 posto više nego u studenome. Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3357 kuna, a njezina pokrivenost prosječnom mirovinom je 57 posto.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara