NHS: prosječna plaća može pokriti 70 posto minimalnih životnih troškova

Potrošačka košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da je četveročlana hrvatska obitelj u siječnju mogla pokriti svega 70 posto minimalnih životnih troškova, a obitelji s djecom školske dobi tek 46 posto.

Prosječna košarica za siječanj, koja uključuje troškove prehrane, higijene, odijevanja, stanovanja, prijevoza i kulture, iznosila je 6.205 kuna, što je 0,57 posto manje nego u prosincu, pokazuje izračun NHS-a.

Prosječna plaća isplaćena u prosincu iznosila 4.352 kune i bila je dostatna za pokrivanje 70,13 posto troškova, što je 3,99 posto više nego prethodnog mjeseca.

Najveća pokrivenost potrošačke košarice zabilježena je u Rijeci gdje je prosječna plaća bila dostatna za 79,94 posto troškova četveročlane obitelji, a najmanja u Dubrovniku gdje se plaćom moglo pokriti tek 65,15 posto troškova.

NHS napominje da je u siječnju zabilježeno neznatno smanjenje iznosa košarice uz osjetniji rast plaća zbog isplata božićnica, što je u konačnici rezultiralo većom pokrivenošću potrošačke košarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, u odnosu na isti mjesec prošle godine pokrivenost košarice prosječnom plaćom smanjena je za 6,87 posto.

Potrošačka košarica s uključenim troškovima djece školske dobi i studenata u siječnju je iznosila 9.483 kune, pa se prosječnom plaćom moglo pokriti svega 45,89 posto njezine vrijednosti.

Kućanstvo s dvoje umirovljenika koji žive u vlastitom stanu mogli su prosječnom mirovinom pokriti 50,88 posto troškova.

Uključe li se u košaricu troškovi koje snose podstanari za iznajmljivanje stana, prosječna plaća bila bi dostatna za pokrivanje svega 54,33 posto troškova života.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara