NHS protiv najavljenog poskupljenja kruha

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) upozorili su danas da se, dok je javnost zabavljena vijestima o postizbornim koalicijama i formiranju vlasti, gotovo neprimjetno provlače najave o poskupljenju kruha, što bi posebno pogodilo najsiromašnije društvene slojeve.

U Hrvatskoj za preko 300.000 nezaposlenih, više od milijun umirovljenika, veliki dio zaposlenih radnika te brojne siromašne osobe koje nisu pokrivene nikakvim evidencijama, dnevna porcija kruha znači osnovnu životnu namirnicu i jedan je od ključnih troškova prehrane, ističe NHS u priopćenju.

NHS traži od aktualne Vlade, ali i onih koji će preuzeti vlast, da u međuvremenu povuku poteze koji će spriječiti poskupljenje kruha.

Kako je moguće da je proizvođač za kilogram pšenice dobio kunu te da mu većom otkupnom cijenom nije nadoknađen mogući gubitak zbog smanjenog prinosa uzrokovanog elementarnom nepogodom, a otkupljivači koji su pšenicu plaćali kunu po kilogramu i još na to od države dobivali šest lipa za troškove otkupa i šest lipa za troškove šestomjesečnog uskladištenja (pa ih je zapravo pšenica po kilogramu koštala 0,88 kuna), tu istu pšenicu danas prodaju i po 1,40 kuna po kilogramu?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je točan podatak da je, bez obzira na manjak, čak izvezena određena količina pšenice, tada je i tu ostvarena dodatna dobit zbog subvencija države vezanih uz izvoz.

Očito se netko želi sakriti iza posljedica elementarne nepogode i pri tome dobro zaraditi, na teret građana i proizvođača pšenice, ocjenjuje NHS.

Sindikat se također pita hoće li nakon najava o poskupljenju kruha uslijediti najave o poskupljenju ostalih proizvoda od brašne, poput tjestenine.

NHS primjećuje da se primjenjuje odluka Ministarstva poljoprivrede o uvozu 40.000 tona krumpira bez plaćanja carine, pa je bilo za očekivati da će krumpir pojeftiniti jer mu cijena na području s kojega se uvozi ne prelazi 1,50 kunu po kilogramu. Ali, ni to se nije dogodilo pa krumpir i dalje stoji od pet do sedam kuna po kilogramu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara