Nigerija: Narodna stranka u vodstvu na parlamentarnim izborima

DJELOMIČNI i neslužbeni rezultati nigerijskih parlamentarnih izbora pokazuju da se vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP) predsjednika države Oluseguna Obasanjoa vraća na vlast, objavilo je u ponedjeljak Nezavisno nacionalno izborno povjerenstvo (INEC).

Nakon prebrojanih nešto manje od 60 posto listića, PDP osvaja 56 posto glasova i zasad je već osigurao 132 od ukupno 360 mjesta u Predstavničkom domu nigerijskog parlamenta te 37 od 109 mjesta u mjesta u Senatu, dodaje isti izvor. Ako se takav trend nastavi PDP će imati većinu u oba doma.

PDP je, međutim, zabilježio veliki poraz u muslimanskom, sjevernom dijelu zemlje, gdje je većinu glasova odnijela Svenigerijska narodna stranka (ANPP) Muhammadua Buharia. ANPP je u Predstavničkom domu osigurao 84 zastupnika, a u Senatu njih 24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Buhari je glavni suparnik Obasanjoa na predstojećim predsjedničkim izborima, zakazanima za 19. travnja.

Treća po jačini stranka, Savez za demokraciju (AD), osvojila je najmanje 37 mjesta u Predstavničkom domu i pet u Senatu.

Europska unija je, u međuvremenu, izvijestila o "ozbiljnim nepravilnostima" prilikom prikupljanja glasačkih listića, ne dovodeći u pitanje legitimnost rezultata. U više je područja INEC odlučio poništiti izbore i ponovo ih organizirati u nadolazećim danima.

Ovi se parlamentarni izbori smatraju pravim ispitom za nigerijsku demokraciju jer će označiti prvi prijelaz jedne demokratski izabrane vlasti na drugu u posljednjih 20 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara