Nije bilo korupcije u kupoprodaji srbijanskog Telekoma

TORINSKO tužiteljstvo arhiviralo je istragu o slučaju Telekoma Srbije jer je ustanovljeno da nije plaćen mito u kupoprodajnom poslu s talijanskim Telecomom, objavili su u utorak talijanski listovi, ali vijest nije "osvojila" veći prostor, a neki veliki listovi, primjerice Corriere della Sera, nisu je ni objavili.

Ustanovljeno je dakle da nije bilo korupcije u kupoprodaji Telekoma Srbije i vrh talijanske tvrtke Telecom oslobođen je bilo kakvih optužbi za nekorektno ponašanje. Tako je poslije četiri godine završena istraga o financijskoj operaciji koja je 1997. dovela talijansku tvrtku do kupnje srbijanske telefonske kompanije.

Čelnici talijanske tvrtke Tommaso Tommasi di Vignano i Giuseppe Gerarduzzi oslobođeni su bilo kakve odgovornosti.

Istraga tužiteljstva u Torinu suočila se s pokušajima namjernog izvrtanja činjenica, u čemu se istaknuo izvjesni Igor Marini s izjavama koje je prvo dao parlamentarnoj istražnoj komisiji o slučaju Telekom Srbija a zatim tužiteljstvu, o navodnom davanju mita čelnicima lijevog centra i osobama u Vatikanu.

Talijanski Telecom je za 892 milijuna njemačkih maraka kupio 29 posto dionica srbijanskog Telekoma. Novac je bio uplaćen na račun srbijanske vlade u ciparskoj banci, a zatim je preko srbijanskog Fonda za razvitak prebačen u inozemne tvrtke koje su za račun srbijanskih plaćale mirovine i plaće u Srbiji.

Parlamentarna komisija, koja je započela rad s velikim optužbama na račun tadašnjih talijanskih dužnosnika kao što su Romano Prodi, Lamberto Dini, Piero Fassino i drugi za navodno primanje mita u poslu Telekom Srbija, također prestaje s radom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara