Nije potpisan ugovor o dodjeli koncesije za korištenje šibenske Luke posebne namjene

TVRTKA Sidrište d.o.o. nije danas potpisala s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza ugovor o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje Luke posebne namjene u Šibeniku, u kojoj je do sada radilo Remontno brodogradilište, doznaje se u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza.

Razlog tomu je što Sidrište d.o.o nije u zadanom roku uplatilo jamčevinu od sedam milijuna kuna za isplatu otpremnina radnicima Remontnog brodogradilišta Šibenik, koji su proglašeni tehnološkim viškom. Također Sidrište d.o.o. nije pristalo na obvezu da u roku od tri godine neće otpustiti nikog od 250 preuzetih radnika Remontnog brodogradilišta.

Rino Perić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza, rekao je da nema nikakvih izjava u vezi s nepotpisivanjem očekivanog ugovora za koncesiju nad Lukom i preuzimanje radnika Remontnog brodogradilišta.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i veza doznaje se da će Ministarstvo raspisati novi natječaj za dodjelu koncesije.

Vlasnici su Sidrišta d.o.o. njemački poslovni čovjek Georg Mueller i Majda Baljkas, supruga zadnjeg direktora Remontnog brodogradilišta Šibenik.

Remontno brodogradilište Šibenik već duže vrijeme ima gubitke u poslovanju te mu je Vlada krajem prošle godine oduzela koncesiju za korištenje Luke posebne namjene, i to zbog neplaćanja naknade.

Nakon toga objavljen je natječaj za novog koncesionara, a nad Remontnim brodogradilištem Šibenik zatim je pokrenut stečaj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku ove godine Vlada je koncesiju za Luku dodijelila Sidrištu d.o.o., uz uvjet da preuzme sve radnike Remontnog brodogradilišta Šibenik koji su mu potrebni, njih 250, a da za zbrinjavanje 150 radnika tehnološkog viška osigura novac.

Ugovor o koncesiji trebao je biti, prema toj vladinoj odluci, potpisan 18. svibnja, ali je produžen za mjesec dana, na 18. lipnja, na zahtjev Sidrišta d.o.o.

Za vrijeme dok se čekalo potpisivanje ugovora o koncesiji svi radnici Remontnog brodogradilišta Šibenik u stečaju ostali su u tom poduzeću jer je bilo dogovoreno da im se do potpisivanja tog ugovora ne daje otkaz.

Draško Lambaša, stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta Šibenik, novinarima je danas izjavio kako bi zbog takvog negativnog ishoda za radnike Remontnog brodogradilišta Šibenik i produženja roka za dodjelu koncesije netko u Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i veza trebao snositi odgovornost.

Kazao je i kako je raspisivanje novog natječaja najgore rješenje te da će on Ministarstvu prometa, pomorstva i veza uputiti povoljniji prijedlog o kojem za sada ne želi govoriti.

Nakon što je objavljeno da nije potpisan ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje Luke posebne namjene, koju je koristilo Remontno brodogradilište Šibenik, dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević poslao je pismeni apel predsjedniku Vlade Ivici Račanu i ministru pomorstava prometa i veza Rolandu Žuvaniću, u kojem od Ministarstva pomorstva, prometa i veza traži da ne raspisuju novi natječaj, nego da koncesiju pod istim uvjetima, koje su tražili od Sidrišta d.o.o., ponude tvrtki KIIM STAR koja se natjecala za tu koncesiju i čiju je ponudu Sindikat od početka ocijenio najboljom.

Osnivači te tvrtke poznati su talijanski proizvođač plovila Abatti i slovenska tvrtka KIIM.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara