Nije uspio pokušaj konsenzusa koalicije i oporbe o programu pridruživanja EU

POKUŠAJ premijera Ivice Račana da s koalicijskim partnerima pridobije oporbene stranke za konsenzus o Nacionalnom programu Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji danas nije uspio.

Račan je potvrdio da je na sastanku oporbi (HB, HSLS, HSP, DC) predložen (vladin) nacrt rezolucije o ulasku Hrvatske u EU i (koalicijski) nacrt međustranačkog sporazuma.

Vidjet ćemo što će biti, rekao je.

Posebno važnim označio je ´proaktivan stav´ Hrvatske prema ulasku u EU.

Proaktivan stav za Hrvatsku je izuzetno važan - biti pasivan, čekati skrštenih ruku, znači ojačati opasnost protiv koje se deklariraju sve političke stranke, a to je regionalni pristup Uniji, naglasio je, ponovivši da proaktivan stav udaljava Hrvatsku od te opasnosti i omogućava joj individualan pristup Uniji.

Oporbeni čelnici istaknuli su da eventualni konsenzus oko saborske rezolucije i međustranačkog sporazuma, ne uključuje i konsenzus oko Vladina prijedloga Nacionalnog programa za pridruživanje Europkoj uniji.

Na sastanku u Saboru nije bilo nikog iz HDZ-a, u kojemu, kako je rekao Vladimir Šeks, ne vide svrhu tog sastanka, te da je HDZ prvi izišao s prijedlogom da se donese rezolucija o strategiji ulaska Hrvatske u EU.

Nije bilo ni IDS-a, a Ivan Jakovčić novinarima je rekao da je za sastanak saznao tek iz Hinine vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne vidimo razloga da premijer, koji je preuzeo HDZ-ovu inicijativu, sada tu inicijativu predstavlja kao vlastitu, reko je novinarima predsjednik HDZ-ova Kluba Vladimir Šeks.

Šeks kaže da HDZ dovršava svoju rezoluciju koju će u srijedu predložiti Saboru koji će tada, kako je najavljeno, raspravljati o Nacionalnom programu Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji.

U ime HSP-a Anto Đapić je rekao da je vladin program za pridruživanje EU vrlo diskutabilan.

Sličan je i stav HB-a, čiji predsjednik Ivić Pašalić ističe da u programu nema niz važnih tema, npr. odnos prema BiH, Haagu itd.

Mate Granić (DC) kaže da gospodarski dio Programa zaslužuje dosta kritika, dok su neosporne obveze po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Oporba će se ponovno sastati idućih dana i pokušati dogovoriti tekst zajedničke rezolucije i međustarnačkog sporazuma, a potom bi trebao uslijediti i sastanak s koalicijom.

´Ako netko želi priznanje zato što predlaže da se rezolucija usvoji konsenzusom s tim ćemo se suglasiti, ako je to jedini uvjet da se do konensusa dođe, rekao je Račan na tvrdnje iz HDZ-a, ističući da Vlada već dugo tvrdi da je konsenzus oko ulaska u Uniju ključan za Hrvatsku.

O nedolasku predstavnika IDS-a na sastanak, premijer je rekao da su se našli između oporbe i vlasti i najavio da će razgovarati i s tom strankom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara