Nijemci i dalje protiv spašavanja Grčke

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SUTRA bi čelnici Europske unije na posebnom summitu trebali naći rješenje za probleme vanjskog duga i deficita prezadužene Grčke, ali po trenutnim informacijama, još uvijek se ne nazire nikakvo rješenje iako situacija u regiji postaje sve eksplozivnija.

Euro je pao na najnižu razinu u zadnjih deset mjeseci u odnosu na američki dolar, nakon što je bonitetna agencija Fitch jučer smanjila kreditni rejting Portugala, koji se zajedno s Grčkom i Španjolskom nalazi u ozbiljnim problemima. Neki se pribojavaju da bi nedovoljno dobri potezi oko rješavanja grčkog pitanja mogli pokrenuti kaskadnu reakciju, koja će eurozoni stvoriti vrlo ozbiljne probleme.

Europski diplomati su stranim medijima pod uvjetom anonimnosti rekli da španjolski predsjednik Jose Luis Zapatero pokušava nagovoriti čelnike 16 zemalja eurozone da sutra održe odvojeni sastanak na kojemu će se dogovoriti oko pomoći Grčkoj. To navodno želi i nedavno izabrani predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, ali Nijemci nisu zadovoljni takvom idejom.

Nijemci, koji su dosad bili glavni protivnici europskog financijskog spašavanja Grčke, jer im ne odgovara trošiti novac svojih poreznih obveznika za spašavanje druge zemlje, i dalje tvrde kako bi financijski paket bio samo zadnje sredstvo. Njemačka vlada želi da se u spašavanje Grčke značajno uključi MMF, za koji su i Grci rekli da će mu se obratiti.

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruderle jučer je ponovio stav svoje vlade, rekavši za
list Passauer Neue Presse da bi "pomoć Grčkoj bila krivi signal" i da se "ne smije stvoriti presedan na koji se druge zemlje eurozone mogu pozivati u budućnosti".

"Ne može biti moguće da njemački porezni obveznici moraju plaćati račun krivog vođenja u Grčkoj ili bilo gdje drugdje", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara