Nijemci otvorili istrage protiv svećenika pedofila

Nijemci otvorili istrage protiv svećenika pedofila

Tekst: F.M.
Foto: AFP


NJEMAČKI tužitelji počeli su sa službenim istragama oko seksualnog zlostavljanja u dvije katoličke škole, što je prvi pravni potez koji je država povukla nakon što su izvještaji o zlostavljanju u siječnju dospjeli u javnost.

Državna odvjetnica Andrea Titz iz Münchena započela je istragu oko zlostavljanja protiv člana benediktinskog internata u Ettalu u Bavarskoj. Barnabas Bögle, opat samostana koji je vodio školu, jučer je dao ostavku na svoj položaj zbog navoda osam bivših učenika koji su ustvrdili da su ih svećenici zlostavljali u 50-im, 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

Bonn, Berlin

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas je objavljeno i kako je državno odvjetništvo u Bonnu počelo istragu u isusovačkoj školi, u kojoj je za zlostavljanje, prema pisanju novina Die Welt, jedan učenik 2005. godine optužio ravnatelja škole Ludgera Stüpera. Stüpera je navodno optužilo još nekoliko bivših učenika.

Ukupni broj bivših učenika katoličkih, uglavnom isusovačkih škola koji se žale na zlostavljanje, skočio je na 150. Ursula Raue, odvjetnica dodijeljena Družbi Isusovoj, rekla je kako su optužbe "poprimile nevjerojatne proporcije" otkad je nekoliko bivših učenika katoličke škole u Berlinu prijavilo zlostavljanje u siječnju.

Težak skandal

Radi se o najgorem skandalu oko seksualnog zlostavljanja povezanog s Rimokatoličkom crkvom u Njemačkoj, domovini pape Benedikta XVI. Većina slučajeva seže u 70-e, 80-e, a neki čak i u 50-e godine prošlog stoljeća. U većini slučajeva je već nastupila zastara.

Njemačka biskupska konferencija navela je kako je još 2002. godine sastavila upute o postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja. "Nismo na samom početku rasprave o takvom kršenju pravila i zakona iako smo dosad očigledno podcijenili razmjer problema", rekli su biskupi u izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara