Nijemci se sve manje izjašnjavaju kao vjernici: Razlog seksualna zlostavljanja i porezi

Nijemci se sve manje izjašnjavaju kao vjernici: Razlog seksualna zlostavljanja i porezi

Foto: AFP

BROJKE o katolicima koji su okrenuli leđa crkvi u Njemačkoj zvone na uzbunu, a razlog istupanju vjernika iz crkve je niz skandala spolnog zlostavljanja u crkvenim institucijama, piše Deutsche Welle koji donosi opširan tekst o istupanju katolika iz crkve s naslovom "Može li se zaustaviti egzodus vjernika iz Crkve?".

DW piše kako je prošle godine u Njemačkoj 180 tisuća katolika okrenulo leđa crkvi, rezultati su to istraživanja provedenog u 27 njemačkih biskupija koje je objavio vjerski tjednik "Krist i svijet". To znači da je oko 50 tisuća više vjernika napustilo crkvu nego godinu prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Osobito je bolno što se očito mnogo ljudi odlučilo na napuštanje crkve kao osobni oblik prosvjeda i izraza odvratnosti zbog tih skandala.", komentirao je vikar iz Koelna egzodus katolika navodeći kako se radi o sramotnim djelima kojima je crkva izgubila povjerenje.

No, nisu samo seksualna zlostavljanja razlog napuštanja crkve. Kako navodi DW ljude odbija i porez koji im se odbija od plaća ako se izjasne kao vjernici, a s obzirom da je vrijeme krize novac je prijeko potreban građanima.

DW navodi i kako evangelisti gube svoje članove, no broj je manji nego u slučaju katoličke crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara