Nijemci strahuju od vala vjerskog ekstremizma

Nijemci strahuju od vala vjerskog ekstremizma

VODEĆI njemački političari izrazili su u nedjelju i ponedjeljak bojazan da bi se val nasilja inspiriran vjerskom mržnjom, koji ovih dana potresa susjednu Nizozemsku, mogao prenijeti i na Njemačku.

Predstavnici parlamentarnih stranaka istodobno traže pojačani dijalog između Nijemaca i pripadnika islamske zajednice, ali i pojačanu volju za integracijom kod njemačkih useljenika.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) izjavio je na državnoj televiziji u nedjelju uvečer da su "nizozemski uvjeti mogući i kod nas". On smatra da je unatoč pojedinim uspjesima u procesu integracije stranaca "opasnost od islamizma velika".

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein smatra da nekoliko tisuća islamista u Njemačkoj, koji su spremni na nasilje, nije mnogo s obzirom na četiri milijuna muslimana koliko ih živi u ovoj zemlji, ali da su oni "u svakom trenutku spremni na udar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački predsjednik Horst Koehler je prije toga obraćajući se muslimanskim vjernicima povodom mjeseca ramazana pozvao na više tolerancije i razumijevanja među pripadnicima različitih kultura i vjera. On je istodobno strane sugrađane upozorio na to da integracija nema alternative.

Ministar savezne pokrajine Donje Saske (Niedersachsen) Uwe Schuenemann (Kršćansko demokratska unija CDU) je također izrazio zabrinutost glede događaja u Nizozemskoj, ali je istodobno upozorio da se ne smije širiti panika.

On smatra da su ovi događaji izvrsna prilika da se pojačano poradi na integraciji stranaca koji žive u Njemačkoj. On je istodobno ponovio zahtjeve da se osobama koje ne pristaju na mjere integracije, poput obvezatnih tečajeva njemačkog, uskrate povlastice poput socijalne pomoći, a u krajnjem slučaju i boravišna dozvola.

Predstavnici Zelenih i Njemačko-turskog foruma zatražili su u ponedjeljak da propovjednici u njemačkim džamijama svoju izobrazbu moraju provesti u Njemačkoj. Oni su istovremeno odbacili zahtjeve demokršćanske političarke Anette Schawan da u džamijama ubuduće bude dopuštena propovijed samo na njemačkom.

Nakon ubojstva nizozemskog redatelja Thea van Gogha 2. studenog, Nizozemsku potresa val nasilja, a prošlog vikenda su u Rotterdamu i Heldenu izvršeni napadi na dvije džamije od kojih je ona u Heldenu u potpunosti i izgorjela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara