Nijemci su u Iraku ratovali neustavno

NJEMAČKI ustavni sud u Karlsruheu je danas odlučio kako je sudjelovanje njemačkih vojnika u akcijama zrakoplova AWACS na početku rata u Iraku 2003. bilo neustavno jer nije bilo odobreno od strane parlamenta..

Ustavni sud je tako prihvatio tužbu zastupnika FDP-a, koji su se protivili sudjelovanju njemačkih vojnika u izviđačkim letovima u Iraku koji su se odvijali preko Turske u ožujku 2003.

Postojala je konkretna opasnost od sukoba

Kako su u spornom slučaju izviđački letovi bili u službi zaštite od mogućeg napada Iraka na Tursku koja je članica NATO-a, suci smatraju da je postojala konkretna opasnost umiješanosti njemačkih vojnika u sukob pa se o tome moralo pitati i Bundestag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i njemačka vlada koja smatra kako presuda nema učinka na aktualnu ulogu njemačkih vojnika u okviru NATO-a, jer je parlament bio uključen u odluke o njihovu slanju, te dodaje kako je presuda doprinos većoj pravnoj sigurnosti vojnika.

Inače, suci su htjeli uključivanjem Bundestaga u odlučivanje smanjiti dominantnu ulogu Savezne vlade pa je tako sada još i važnija odgovornost parlamenta za oružane akcije izvan granica NATO-a, koje predstavljaju ne samo znatan rizik po život i zdravlje njemačkih vojnika, već sadrže i mogućnost političke eskalacije.

A.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara