Nikad dosta: Krediti državi porasli za 5,3 milijarde kuna u godinu dana

Foto: scx.hu

PREMA posljednjim podacima HNB-a krediti banaka su na kraju srpnja iznosili 288 mlrd. kuna pa su blago porasli u odnosu na lipanj (0,5%). Na godišnjoj razini, dakle u odnosu na srpanj prošle godine ukupni krediti bilježe pad od 4,7 mlrd. kuna (-1,6%) uslijed razduživanja sektora nefinancijskih trgovačkih društava i stanovništva, dok su krediti središnjoj državi ublažili pad.

Nadalje, trendovi u prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju razduživanje sektora stanovništva i nastavak rasta kredita središnjoj državi, dok su se krediti nefinancijskim trgovačkim društvima nakon blagog rasta tijekom prva četiri mjeseca, vratili stagnaciji.

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju su srpnja iznosili 111,2 mlrd. kuna, što je za 6,3 mlrd. kuna (5,3%) manje nego na kraju srpnja 2012. godina, dok su krediti stanovništvu iznosili 127,6 mlrd. kuna, što je za 3,2 mlrd. kuna manje na godišnjoj razini. Pri tome se iznos stambenih kredita, smanjio za nešto manje od 2 mlrd. kuna.
 
Krediti središnjoj državi na kraju su srpnja iznosili 37,5 mlrd. kuna, što je za 5,3 mlrd. kuna (16,5%) više nego na kraju srpnja prošle godine. Nadalje, tijekom posljednje četiri i pol godine vidljivo je povećanje udjela središnje države u ukupnim kreditima te smanjenje udjela kredita nefinancijskim poduzećima i stanovništvu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odnosu na kraj 2008. godine udio kredita središnje države povećao se s 5% na 13,1%, dok se udio kredita nefinancijskih poduzeća smanjio s 40,7% na 38,8%, a stanovništva s 51,7% na 44,5 posto.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara