Nikica Jelavić danas izlazi iz njemačkog pritvora?

Nikica Jelavić danas izlazi iz njemačkog pritvora?

NIKICA JELAVIĆ bi mogao danas biti pušten na slobodu iz njemačkog pritvora u Berlinu. U srpnju je Jelaviću istražni sudac odredio zadržavanje u pritvoru sve do danas, a ako sudac nije pokrenuo postupak, pritvorenik se mora pustiti na slobodu.

Jelavić je uhićen 9. srpnja na graničnom prijelazu sa Slovenijom  te je nakon nekoliko dana uz njegov pristanak izručen Njemačkoj, koja je za njim bila raspisala tjeralicu.

Njemački sud ga tereti za pokušaj prijevare, odnosno da je pomoću krivotvorene dokumentacije podnio odštetni zahtjev kojim od pokrajine Bavarska traži odštetu veću od pola milijuna eura. Jelavić je novac zatražio nakon što je 2006. oslobođen svih optužbi za pljačku jedne draguljarnice u Kemptenu 1990. Zbog te pljačke je bio uhićen 2004. godine u Frankfurtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavarske vlasti ga optužuju da je prilikom predaje tužbe s odštetnim zahtjevom predočio krivotvorene ugovore i krivotvorene bankovne dopise, jer je morao znati da mu nije bila nanesena tolika šteta. Jelavića Bavarci sumnjiče i da je nagovorio dvoje svjedoka da u istoj građanskoj parnici u veljači 2007. daju lažne izjave.

Općinski sud u Kemptenu je na zahtjev Državnog odvjetništva u lipnju ove godine izdao zahtjev za uhićenje Jelavića te je za njim raspisana međunarodna tjeralica temeljem koje je uhićen u Sloveniji.

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara