Nikoli Basariću dodijeljena nagrada "Dr. Vladimir Prelog"

Pliva i Hrvatsko kemijsko društvo dodijelili su nagradu za organsku kemiju "Dr. Vladimir Prelog" mladom znanstveniku s Instituta Ruđer Bošković Nikoli Basariću za iznimne rezultate u znanstvenom radu te broj i kvalitetu objavljenih radova u međunarodnim znanstveno relevantnim časopisima, priopćeno je danas iz Plive.

Nagrada je dodijeljena na 19. hrvatskom skupu kemičara i kemijskih inženjera održanom od 24. do 27. travnja u Opatiji na temelju odluke Prosudbenog povjerenstva na čelu s akademikom Dionisom Sunkom koje je Basarićevo znanstveno postignuće ocijenilo iznimnim. Mladom znanstveniku nagradu su uručili direktor kemije u Plivinom istraživačkom institutu Vitomir Šunjić i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i predsjednik Hrvatskog kemijskog društva Mladen Žinić.

Dobitnik nagrade Nikola Basarić diplomirao je 1998. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a već 2002. s manje od trideset godina doktorirao je na sintezi i fotokemiji pirolskih spojeva. Trenutno je na postdoktorskom usavršavanju u Kanadi, a radi u Zavodu za organsku kemiju IRB u Laboratoriju za sintetsku organsku kemiju. Nakon svečane dodjele, Basarić je održao predavanje o dosadašnjem znanstvenom radu.

Zahvaljujući na nagradi naglasio je kako se i u Hrvatskoj s postojećom opremom mogu postići zavidni znanstveni rezultati, iako je zbog ograničenih sredstava potrebno nešto više vremena, truda i energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uručujući nagradu "Dr. Vladimir Prelog" Vitomir Šunjić je rekao da Pliva danas ubrzano radi na razvoju velikog broja generičkih, posebno biotehnološki zahtjevnih lijekova pri čemu je upravo uloga kemičara i tehnologa osobito izražena.

Gleda li se broj radova i kvaliteta časopisa u kojima su objavljeni, može se zaključiti da je kemija naša najproduktivnija znanost te da je po kvaliteti znanstvenih istraživanja u samom vrhu, a rezultati su tim vrjedniji s obzirom na ograničenost sredstava, kazao je Žinić.

Nagrada "Dr. Vladimir Prelog" utemeljena je 1996. i dodjeljuje se kao poticaj mladim hrvatskim znanstvenicima za znanstveni rad u području organske kemije, a njezini su utemeljitelji Pliva i Hrvatsko kemijsko društvo. Neposredni povod utemeljenja bilo je obilježavanje 90. obljetnice rođenja tog velikana hrvatske znanosti i nobelovca.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara