Nikolić o presudi Stepincu: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Nikolić o presudi Stepincu: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Foto: FAH

NA ODLUKU o poništenju presude Alojziju Stepincu reagirao je srbijanski predsjednik, Tomislav Nikolić. Poručio je da Hrvatska tako zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe.

Na internetskim stranicama srbijanskog predsjednika objavljeno je da Nikolić odluku o poništenju presude Alojziju Stepencu tumači kao svojevrsni pritisak na papu Franju da odustane od utvrđivanja istine i kanonizira bivšeg kardinala. Nikolić poručuje i da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH, tako i u današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države, već da je osuđen u Jugoslaviji, a Srbija je nasljednik i pravni sljedbenik svih Jugoslavija, te da su s time suglasne sve novonastale države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svjetskom ratu prenio sam Papi u direktnom razgovoru prilikom posjete Vatikanu", istakao je Nikolić koji priprema i dokazni materijal koji će predočiti vatikanskoj komisiji koja se bavi ovim pitanjem.

"Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi kršćanski svetac kojega Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopat će ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civiliziranog, antifašističkog i antinacističkog dijela čovječanstva", poručio je Nikolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara