Niske temperature nanijele velike štete voću i povrću u dolini Neretve

NISKE temperature neuobičajene za ovo doba travnja, koje su u noćnim satima često dostizale i nekoliko stupnjeva ispod nule, nanijele su velike štete voću i povrću u pločanskom kraju, Kominu, Opuzenu, Metkoviću, Pojezerju i drugim krajevima doline Neretve.

Po današnjim podacima Poljoprivredno-savjetodavne službe led je najviše uništio voće i povrće, te negrijane plastenike, a prava će se šteta tek utvrditi kada zatopli i vegetacija probuja.

Na području doline Neretve posebice su stradale breskve, nektarine, šljive i trešnje koje su u punoj cvatnji. Nije pošteđeno ni povrće, pa su najviše stradali blitva, salata, mrkva, jagode, razne kupusnjače i drugo povrće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske temperature nisu izdržali ni plastenici iako su u njih vlasnici postavili peći za grijanje. Tako su stradale tek prispjeli nasadi rajčica, krastavaca, paprika i lubenica koje su se uskoro trebale presađivati na plodne oranice.

Stradao je i mladi krumpir koji je upravo iznikao. U dolini Neretve ove godine zasađeno oko 30 hektara ranog krumpira, a prvi plodovi na tržnicama trebali su se pojaviti potkraj ovog i početkom idućeg mjeseca. Međutim, poljoprivrednici procjenjuju da će urod mladog krumpira iz doline Neretve biti prepolovljen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara