Ništa od brzog oporavka: Ponovno oštar pad dionica na Wall Streetu

Ništa od brzog oporavka: Ponovno oštar pad dionica na Wall Streetu

AMERIČKE dionice u četvrtak su ponovno potonule u dubinu, a ovoga puta je razlog velika zabrinutost da vladin plan sanacije banaka težak 700 milijardi dolara neće biti dovoljan za rješenje ovolike gospodarske krize.

Dionički indeks Dow Jones pao je za 348.22 bodova ili 3,2 posto, dok je indeks Standard & Poor`s pao za četiri posto. Tehnološki indeks Nasdaq Composite izgubio je 4,5 posto vrijednost, pavši na 1,976.72 bodova. Stanje je bilo takvo da  je čak 14 dionica padalo na svaku koja je rasla.

Dionice tvrtki Caterpillar, Alcoa i Deere & Co, izgubile su više od osam posto vrijednosti, nakon što je stopa za tromjesečne posudbe banaka dostigla najvišu razinu od siječnja.

Londonska međubankarska stopa za posudbe (Libor), rasla je za šest temeljnih bodova na 4,21 posto, što je najviše od 11. siječnja 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako banke nisu voljne posuditi novac bankama, hoće li biti spremne posuditi prosječnim ljudima? Ne. neće. Mogli bi biti na početku gadne recesije", ocijenio je Franka Ingarra, menadžer financijske kuće Hennessy Advisors IN., koja upravlja sa 1,1 milijarde dolara imovine.

Investitori na Wall Streetu nastoje predvidjeti što će se dogoditi s vladinim paketom za sanaciju financijskog sektora, koji bi se danas ponovno trebao naći na glasanju u Kongresu.

J.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara