Ništa od posebne trake za Hrvate pri ulasku u Sloveniju

SLOVENIJU ne može uvesti posebnu traku za ulaz hrvatskih državljana na graničnim prijelazima jer to ne dopuštaju europski propisi, pojasnio je u petak, nakon susreta s ravnateljem hrvatske policije Ivicom Franićem, direktor slovenske policije Darko Anželj.

Nove europske smjernice ne dopuštaju uspostavu posebne trake za putnike iz jedne države, rekao je Anželj, odgovarajući na novinarsko pitanje o toj mogućnosti.

Po njegovim je riječima na europskim granicama moguća uspostava samo dviju traka - za državljane iz članice EU-a i za one iz "trećih država", ali će Slovenija ispitati kako omogućiti maksimalnu protočnost prometa na granici.

Anželj i Franić razgovarali su o pitanjima policijske suradnje, koju ocjenjuju odličnom, i pripremama za predstojeću turističku sezonu, pojasnivši da u tom pogledu ne očekuju nikakve probleme. Analiziran je i problem ilegalnih migracija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i slovenska kriminalistička policija lani su uspješno surađivale u čak 400 predmeta, a granične policije dviju država uključene su u njemački "twinning" projekt usvajanja standarda Europske unije.

Ilegalne migracije problem su i Hrvatske i Slovenije, a dogovorene su i mjere za daljnje smanjivanje trenda ilegalnih migracija. Franić je pojasnio da će hrvatska policija jačom graničnom kontrolom spriječiti ilegalne prelaske slovensko-hrvatske granice, dodajući da je najveći broj ilegalnih migranata iz Srbije i Crne Gore, čiji državljani pri ulasku u Hrvatsku ne trebaju vizu.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara