Nitko ih ne želi: Francuska zaustavila vlak s afričkim imigrantima iz Italije

Nitko ih ne želi: Francuska zaustavila vlak s afričkim imigrantima iz Italije

Foto: AFP

FRANCUSKA je blokirala talijanski vlak u kojemu su se nalazili afrički imigranti, čime su produbili "diplomatski rat" između dviju europskih zemalja o tome kako bi se trebao riješiti problem najnovijeg vala uglavnom tuniških imigranata koji bježe s nestabilnog sjevera Afrike.

Vlak s imigrantima Tunižanima jučer je zaustavljen na francuskoj granici. Francuska je za blokiranje imigranata optužila, kako su objasnili, stotine aktivista koji su se u njega ukrcali, a planirali su prosvjedovati u Francuskoj te bi tako bili prijetnja javnoj sigurnosti. Zbog blokiranja vlaka, ni drugi željeznički promet nije se nije odvijao preko granice.

Francuska traži da dokažu kako se mogu sami financirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija još nije reagirala na francusko objašnjenje o tome zašto su zaustavili vlak. Izdali su privremene dozvole za mnoge od 26 tisuća Tunižana koji su u Italiju došli kako bi pobjegli od nereda na sjeveru Afrike. Mnogi od njih imaju rođake ili prijatelje u Francuskoj, koja je prije bila njihova kolonijalna vladarica te je talijanska vlada rekla kako uz privremene dozvole mogu otići tamo bez traženja vize.

Francuska, s druge strane, tvrdi da će im dozvoliti ulazaka samo ako uspiju dokazati da se sami mogu financirati te su uspostavili patrole na granici s Italijom. Takve patrole nisu postojale od uvođenja Schengenskog graničnog režima. Njemačka je najavila sličan potez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara