Nitko ne želi u Hebrangovu fotelju?

Nitko ne želi u Hebrangovu fotelju?

IAKO je prošlo gotovo mjesec dana otkad je Andrija Hebrang podnio ostavku na dužnost ministra zdravstva, ime njegovog nasljednika uopće se ne nazire. Naime, čak je sedam potencijalnih kandidata odbilo sjesti u Hebrangovu fotelju, među kojima se nalaze vrsni liječnici ali i neki saborski zastupnici, piše Jutarnji list.

Mjesto ministra zdravstva dosad je ponuđeno nekolicini vrhunskih hrvatskih liječnika, a zadnji koji je odbio ponuđenu ministarsku fotelju je prof. dr. Davor Miličić, pročelnik Odjela za invanzivnu koronarnu skrb KBC-a Zagreb i aktualni predsjednik Hrvatskoj kardiološkog društva. Miličić, o čijoj stručnosti u medicini svjedoči prosjek ocjena studiranja od 4.9, kao i činjenica da je s 27 godina postao doktor znanosti, odbio je mjesto ministra zdravstva opravdavajući svoju odluku željom da ostane raditi u svojoj struci.

“Vruća” fotelja u Ministarstvu zdravstva ponuđena je i aktualnoj dekanici zagrebačkog Medicinskog fakulteta, prof. dr. Nadi Čikoš, ali i ona je odbila ponudu. Još jedan liječnik koji ne želi biti ministar zdravstva je dr. Neven Henigsberg iz Hrvatskog instituta za mozak, koji je po dolasku HDZ-a na vlast odbio i mjesto državnog tajnika za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, upražnjeno Hebrangovo mjesto nije ponuđeno samo liječnicima – čak tri HDZ-ova saborska zastupnika odbila su sjesti u ministarsku fotelji. Radi se o potpredsjedniku Sabora, dr. Marku Milinoviću, te zastupnicima dr. Marku Turiću i dr. Dragi Prgometu.

Željko Rainer, ravnatelj najveće hrvatske zdravstvene ustanove, KBC-a Zagreb, također je odbio mjesto ministra zdravstva. Sve ove “odbijenice” ukazuju na činjenicu da malo tko želi raditi posao u kojem je, što zbog ograničenosti državnog proračuna za zdravstvo a što zbog same neuređenosti resora, nerijetko podložan oštroj kritici javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara