Nizak odaziv na irskom referendumu o budućnosti EU

BIRALIŠTA u Irskoj su zatvorena u 23 sata po hrvatskom vremenu, ali će rezultati referenduma o potvrdi Lisabonskog ugovora u budućnosti EU biti poznati tek sutra.

Lisabonski ili Reformski ugovor je potpisan od čelnika država-članica EU kao nadomjestak za Europski ustav, propao na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. Novi ugovor je očuvao većinu odredbi Ustava, ali će ovaj put biti ratificiran jedino u parlamentima. Izuzetak je Irska čiju je vladu na referendum primorao nacionalni ustav.

Ukoliko Lisabonski ugovor propadne u Irskoj, to će samo produbiti institucionalnu krizu Europske Unije. Zato se rezultati irskog referenduma očekuju s velikom pažnjom, a ankete sugeriraju blagu prednost protivnika Sporazuma. Bojazni u Bruxellesu izazivaju prethodna iskustva s irskim biračima koji su 2001. godine na referendumu odbacili Sporazum iz Nice, odobren tek godinu dana kasnije na novom referendumu.

Analitičari vjeruju da će rezultat ovisiti prije svega o odazivu birača. Vjeruje se da odaziv iznad 50 posto znači pobjedu pristaša, a odaziv ispod 40 posto pobjedu protivnika sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irska TV-kuća RTE je objavila prve procjene prema kojima se odaziv kreće oko 40 posto, dok drugi izvori navode između 40 i 45 posto.

Brojanje listića počinje tek sutra ujutro, pa će se rezultati znati iza podneva.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara