Nizozemci u strahu od muslimana zbog provokativnog filma

ZBOG skorog izlaska antiislamskog filma Nizozemska je u stanju pripravnosti od terorističkog napada.

Iako je njihovo ministarstvo pravosuđa izjavilo kako nema konkretnih dokaza o potencijalnom terorističkom napadu, Nizozemska je podigla razinu upozorenja. Film nizozemskog člana parlamenta Geerta Wildersa nije još izašao u javnost, a već je naljutio muslimane, javlja BBC.

Ono što je poznato o filmu jest to da se zove Fitna, što na arapski znači "vjerski razdor" i traje 15 minuta. Projekt je već osudilo nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući Iran i Pakistan, a Wilders tvrdi kako će u filmu pokazati da je Kuran bio "inspiracija za netoleranciju, ubojstva i teror".

"Islamska kultura je retardirana i fašistička"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu su prikazana stradavanja u muslimanskim zemljama za koje autor smatra da su inspirirani dijelovima Kurana. Film će se u Nizozemskoj početi prikazivati u ožujku i bit će pušten i na internetu, a Wilders će ga pustiti usprkos stava vlade kako će naštetiti njihovom političkom i ekonomskom interesu.

"Nizozemska kultura je superiornija retardiranoj islamskoj kulturi i imigranti se moraju asimilirati  tako da se riješe netolerantnih i fašističkih dijelova Kurana", riječi su Wildersa koji je pod policijskom zaštitom od ubojstva Thea Van Gogha 2004. godine.

J.M.
Foto: Independent

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara