Nizozemska europarlamentarka osudila homofobne izjave slovenskog ministra

NIZOZEMSKA zastupnica u Europskom parlamentu Sophie int Veld osudila je izjave slovenskog ministra za obitelj i socijalna pitanja Janeza Drobniča u vezi s homoseksualno orijentiranim osobama.

"Te izjave nisu u skladu s europskom poveljom o temeljnim ljudskim pravima koja zabranjuje diskriminaciju na osnovi spolnih preferencija i na to ga treba podsjetiti", rekla je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV zastupnica Europskog parlamenta koja u Ljubljani boravi na poziv nevladinih udruga koje su nedavno prijavile neke slovenske političare međunarodnim forumima zbog njihovih "homofobnih" ili "rasističkih" izjava, te tražile da se o njima izjasni i predsjednik Europske komisije Barroso.

Sophie int Veld sudjelovala je na okruglom stolu lezbijske udruge ŠKUC-LL o istospolnom partnerstvu i zakonskim rješenjima u europskim zemljama, a na nju je bio pozvan i optuženi ministar Janez Drobnič, ali se nije odazvao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevladine udruge koje zastupaju prava istospolnih osoba prozvale su slovensku vladu da blokira usvajanje zakona o istospolnim zajednicama koji je povučen iz parlamentarne procedure.

"U Sloveniji je sve više govora mržnje od strane visoke politike prema manjinama, ne samo seksualnim", rekla je Tatjana Greif, predsjednica ŠKUC-LL-a.

Drobnič je na listu optuženika nevladinih udruga došao zbog izjava kojima je sugerirao da su istospolno orijentirane osobe pitanje zdravstvenog, a ne njegova (socijalnog) resora, intervjua u kojemu je rekao da su propale sve civilizacije koje su propagirale homoseksualnost, te protesta protiv jednog gay-festivala u Ljubljani u vrijeme kad je bio zastupnik u parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara