Nizozemska slavi srebrni jubilej kraljice Beatrix

Nizozemska je u petak počela sa svečanim obilježavanjem srebrnog jubileja omiljene kraljice Beatrix, 25 godina nakon krunidbe koju su tada obilježili nasilni prosvjedi.

Kraljica Beatrix (67) nazočit će večeras kratkoj, gotovo privatnoj vjerskoj službi u Nieuwe Kerku. Potom će na trgu Dam, u središtu Amsterdama, biti organiziran veliki koncert za javnost na kojemu će nastupiti rumunjska pjevačica Angela Gheorghiu u pratnji filharmonijskog orkestra javnog radija.

Jubilej bi trebao dati poseban sjaj Kraljičinom danu, u subotu, u povodu kojeg bi se stotine tisuća ljudi trebale okupiti u glavnom gradu prepunom narančastih ukrasa, u čast vladajućoj obitelji Orange-Nassau.

Beatrix Armgard Wilhelmina kraljicom 16 milijuna podanika postala je 30. travnja 1980., nakon iznenadne abdikacije kraljice Juliane, koja je vladala 31 godinu, a preminula je u ožujku 2004.

Zemljom, prema ocjeni povjesničara Henka Wesselinga, savjetnika kraljevske obitelji, vlada kao da je tvrtka i premda su joj ovlasti ustavom ograničene smatra je se moralnim autoritetom i uživa veliku popularnost: njome je zadovoljno čak 92 posto Nizozemaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rijetkom televizijskom intervjuu u četvrtak navečer priznala je ipak da njezinu funkciju prati usamljenost. "Morate uvijek biti na raspolaganju, nema nikoga tko bi vas povremeno mogao zamijeniti", požalila se.

Dala je, međutim, naslutiti kako uskoro ne namjerava abdicirati, istaknuvši kako bi željela dati vremena princu Willemu Alexandru (38) i njegovoj supruzi Maximi da podignu obitelj. Bračni par ima kćer Amaliju, rođenu u prosincu 2003., a Maxima u srpnju očekuje drugo dijete.

Beatrix nije bila uvijek tako popularna. Nasilni prosvjedi popratili su 1966. njezin brak s Clausom von Amsbergom, njemačkim diplomatom osumnjičenim za veze s Trećim Reichom. Princ je umro 2002. u 76. godini života.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara