Nizozemska videoigra o gospodarenju vodom

NIZOZEMSKO je sveučilište na trećoj svjetskoj konferenciji o vodama u Kyotu predstavilo videoigru koja poučava temeljnim pojmovima dobrog gospodarenja vodom i tome kako riješiti sukobe oko porječja između država i seoskih i gradskih područja.

UNESCO je već odlučio preko svojih ureda diljem svijeta distribuirati tu stratešku igru pod nazivom "Water for Peace Strategy Game" (W4P) koja je namijenjena djeci i odraslima, rekao je za AFP Koen Roest, koordinator projekta na kojemu je dvije godine radilo nizozemsko sveučilište u Wageningenu.

Igricu koja je plod rada dvanaestero ljudi, a dosad je stajala 150.000 eura, već je isprobalo tisuću radoznalaca na web adresi www.play2learn.nl.

"UNESCO će pokušati pronaći novac za distribuciju po školama i sveučilištima kako bi nove naraštaje poučavao međuljudskim odnosima u gospodarenju vodom", rekao je g. Roest.

"Tom se igrom može promicati suradnja država u svezi s vodom", misli g. Roest. Zasad, W4P mogu igrati tri igrača kao visoki dužnosnici zemalja što dijele istu rijeku.

Njihova je glavna zadaća da osiguraju blagostanje svom narodu. Svaki je igrač "water manager" i upravlja vodama, a planer je i prostornoga uređenja.

Igrač gradi kuće, uređuje navodnjenu obradivu zemlju, podiže tvornice vodeći računa o mogućem onečišćenju, postavlja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i gradi zabavne parkove. Igra vodi računa o razlikama u klimi i u zemljopisnim značajkama (pustinja, obala ili planine).

G. Roest kaže da je W4P prototip koji će se razvijati, u igri će moći sudjelovati više igrača i proširit će se broj mogućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara