nizozemski bumbari majstorski OPRAŠUJU RAJČICE U DOLINI NERETVEZAGREB, 6. travnja (Hina) - U dolini Neretve nizozemski bumbari "majstorski" oprašuju rajčice u plastenicima, proizvođači su zbog toga sve zainteresiraniji za njihov posao jer je ekološki, a i prinos rajčica povećavaju za 20-ak posto.L

U hrvatskom dijelu doline Neretve 80-ak je uzgajivača rajčica u plastenicima koji pojedinačno imaju od 200 do 3000 četvornih metara površine, rekao je Hini agronom Robert Doko, stručni savjetnik tvrtke "Poljopromet" iz Metkovića, koja je i nabavila bumbare.

Nizozemski su bumbari prije dvije godine prvi put stigli u dolinu Neretve da obave taj važan posao, ali su tek lani pokazali da znaju što rade i postigli značajne rezultate.

Pet, šest proizvođača koji su ih koristili za oprašivanje rajčica u plastenicima bilo je prezadovoljno. To su vidjeli i drugi uzgajivači pa ih je ove godine naručilo njih 40-ak, objašnjava Doko, dodajući da je već nabavljeno stotinjak košnica, i da se za tjedan dana očekuje nova jer se javljaju i novi proizvođači.

Takvo oprašivanje rajčica posve je prirodno, to je ekološka proizvodnja zdrave hrane kojoj težimo. Bumbari puno bolje obave oplodnju jer im niti jedan cvijet ne promakne. Zato i povećavaju prinos rajčice za 20-ak posto, objašnjava Doko i navodi da je to jedna od najmodernijih tehnika u svijetu, koja potpuno izbacuje kemijska sredstva.

Prije nego su došli bumbari oprašivanje rajčica u plastenicima neretvanske doline bio je težak i mukotrpan posao - uglavnom se obavljalo mehanički, trešnjom, provjetravanjem plastenika, a nekada su se koristili i zabranjeni hormoni i kemijski preparati.

Bumbari žive šest do osam tjedana i u svom životu opraše šest grozdova (etaža) cvjetova rajčice na stabljici rajčice. Najaktivniji su u rane jutarnje sate i predvečer, a po danu ne lete.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košnice u kojima žive ne smiju se tresti niti okretati, a isto tako ne bi trebale biti izložene izravnom utjecaju sunca. Najbolje je košnicu postaviti na sredinu plastenika, navodi Doko.

Bumbare najviše koriste poljoprivrednici u neretvanskoj dolini jer je tamo najviše plastenika s rajčicama na jednom mjestu, ali ima ih i na području Splita, Zadra i u okolici Zagreba.

U jednoj je košnici 50 bumbara i mogu oprašiti površinu od 700 četvornih metara rajčica u plastenicima.

Jedan bumbar stoji 13,50 kuna.

Taj je kukac svoj prirodni proces hranjenja i življenja na otvorenom zamijenio za koristan rad u plasteniku.

Doko je najavio da u neretvansku dolinu namjeravaju uvesti i drugu prirodnu metodu u plastenike, tzv. predatore, tako da će uši na povrću uništavati njihovi prirodni neprijatelji bez kemijskih sredstava.

(Hina) bma sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara