Nizozemski potez zbog neuručenja optužnice

NIZOZEMSKA je Hrvatskoj obrazložila odluku da zaustavi proces notifikacije Bruxellesa o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju (SSP) time što umirovljenom generalu Janku Bobetku još nije uručena haška optužnica, doznaje u petak poslijepodne Hina iz diplomatskog izvora.

´Njihovo je obrazloženje da Hrvatska do danas nije uručila optužnicu´, kazao je izvor, koji nije želio biti imenovan, pripisujući nizozemski potez lobiranju službenog Londona.

Agencija France presse u petak je pozivajući se na neimenovane službene izvore javila iz Haaga da je nizozemska vlada odlučila da neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom sve dok Hrvatska Haškom sudu (ICTY) ne izruči umirovljenog generala Janka Bobetka.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap De Hoop Scheffer tu je odluku nizozemske vlade u petak pismom prenio donjem domu nizozemskog parlamenta, javlja francuska agencija koja pri tom podsjeća da je u listopadu zbog istih razloga ratifikaciju sporazuma suspendirala britanska vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Nicholas Jarrold prošlog je tjedna u kolumni u ´Globusu´ napisao kako njegova zemlja nastavlja ratifikaciju Sporazuma.

Diplomatski izvor pojasnio je za Hinu kako se u slučaju Nizozemske zapravo radi o ´zamrzavanju notifikacije´. Nizozemska je, naime, u rujnu ratificirala sporazum i nakon isteka 60 dana trebala je izvijestiti Europsku komisiju odnosno Europski parlament o tome da je sporazum ratificiran.

Hrvatska je koncem studenoga, aktivirajući članak 59. Pravila Haškog suda, izvijestila tajništvo tog suda da ne može izvršiti nalog za uhićenje zbog pogoršanog zdravstvenog stanja bivšeg zapovjednika Galvnog stožera HV-a. On je polovicom studenoga prebačen u bolnicu.

Generala Bobetka Haški je sud optužio za zločine počinjene u 1993. u operaciji Medački džep.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara