Njemačka: Bundestag usvojio proračun

NJEMAČKI Bundestag je danas glasovima socijaldemokratsko zelene parlamentarne većine prihvatio državni proračun za 2004.

Na kraju četverodnevne rasprave je za proračun glasalo 304 zastupnika dok ih je 289 bilo protiv. Proračun za sljedeću godinu predviđa novo zaduženje u visini od gotovo 30 milijardi eura. Ukupan proračun iznosi gotovo 260 milijardi eura.

Oporba smatra da je proračun ministra financija Hansa Eichela (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) protuustavan. Premijeri saveznih pokrajina u kojima je na snazi oporba su najavili da će svojom većinom u gornjem domu parlamenta Bundesratu glasati protiv novog proračuna. To međutim neće zaustaviti stupanje proračuna na snagu.

Kako ocjenjuju analitičari, proračun za sljedeću godinu je nesiguran zbog toga jer se dobrim dijelom oslanja na porezne prihode koji će biti ostvarivi tek kada nove zakonske regulative u sklopu reforme gospodarstva prođu sve parlamentarne instance. To je, s obzirom na oporbenu većinu u Bundesratu, vrlo upitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je priznala da je od 30 milijardi eura proračuna 7 milijardi "nesigurno" dok oporba govori o 20 milijardi koji "još uvijek vise u zraku". Eichel je pred Bundestagom još jednom opravdao njemačko odbijanje kursa štednje Europske unije. On smatra da će planirano smanjenje poreza pospiješiti gospodarski rast.

Nekoliko vodećih ekonomskih instituta je ovog tjedna najavilo oporavak njemačkog gospodarstva i blagi porast gospodarskog rasta za sljedeću godinu.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara