Njemačka će optužiti devet neonacista za terorizam

NJEMAČKA će optužiti devet neonacista i još četiri osobe zbog terorizma nakon što je otkriveno da su planirali postaviti bombu u kanalizaciji u Muenchenu ispod mjesta gdje je trebala biti izgrađena nova sinagoga.

Dostojanstvenici židovske zajednice trebaju se okupiti u nedjelju kako bi položili kamen temeljac za sinagogu uz jake mjere sigurnosti. Svečanost će se organizirati povodom 65. godišnjice Kristalne noći. Uhićeni neonacisti nadali su se da će bombom spriječiti izgradnju sinagoge.

Njemačka savezna tužiteljica Kay Nehm u petak je izjavila da skupina neonacista i njihov vođa Martin Wiese (27) ne mogu biti optuženi za urotu bombom jer su odustali od svog plana suočeni s policijskim nadzorom.

Njemačka nema zakona protiv urote i definira pokušaj zločina kao pripremu za ilegalno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne možemo od toga napraviti slučaj", rekla je Nehm, dodavši da će savezni tužitelji umjesto toga jedanaestoricu optužiti za članstvo u terorističkoj organizaciji i još dvojicu zbog pružanja potpore terorizmu.

Prema riječima tužiteljice, dokazi potvrđuju da je skupina htjela postaviti bombu u blizini Jakobsplatza gdje bi trebala biti izgrađena sinagoga. Eksploziv su nabavili u Poljskoj i testirali ga manjim eksplozijama. Policija je u rujnu zaplijenila 14 kilograma eksploziva i 1.4 kilograma dinamita.

(Hina) bis djZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara