Njemačka: Centar Wiesenthal pokreće novu akciju u lovu na ratne zločince

CENTAR Simona Wiesenthala iz Beča pokrenut će u Njemačkoj sredinom lipnja akciju pod nazivom "Operacija posljednja prilika", koja će imati za cilj otkrivanje živućih ratnih zločinaca iz razdoblja Drugog svjetskog rata, nakon čega bi akcije trebale biti pokrenute i u ostalim zemljama srednje i istočne Europe između ostalih i u Hrvatskoj, izjavio je njemačkom tjedniku "Focus" voditelj jeruzalemske podružnice Wiesenthalovog centra Ephraim Zuroff.

U sklopu akcije predviđeno je pokretanje oglasa u vodećim dnevnim novinama te uspostavljanje telefonske linije na koje će građani moći dojavljivati informacije o eventualnim ratnim zločincima, piše tjednik u svom najnovijem broju objavljenom u ponedjeljak. Za informacije koje bi dovele do osude nekog ratnog zločinca je predviđena nagrada u visini od 10 000 eura.

Prema Zuroffovim riječima u Europi se još uvijek na slobodi nalaze "tisuće" ratnih zločinaca koji su bili aktivni izvršitelji zločina nacističke Njemačke i njezinih satelita. On je objasnio da njegov centar djeluje u zemljama u kojima su bili ubijani židovi, jer je u tim zemljama još uvijek na životu dovoljno svjedoka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Njemačke, osim u Hrvatskoj, akcija će biti pokrenuta još i u Litvi , Latviji, Estoniji, Rumunjskoj, Poljskoj te Austriji.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara