Njemačka Demokršćanska unija o reformi socijalnog sustava

STRANKE oporbene demokršćanske Unije CDU i CSU su postigle dogovor oko zajedničkog stava glede reformi socijalnog sustava..

Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber su nakon sastanka u Muenchenu postigli kompromis u pitanjima oko kojih su dosad između dvije stranke vladale nesuglasice.

Zajednički prijedlog Unije predviđa značajne rezove u dosadašnjem socijalnom sustavu. Tako Unija predlaže skraćenje razdoblja u kojemu bi nezaposleni primali novčanu pomoć na 12 do 18 mjeseci nakon čega bi primatelj prešao na osjetnu nižu socijalnu pomoć. Isto tako bi potpora za one koji odbiju neko zaposlenje bila smanjena za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zajednički socijalni program nije ušaao prijedlog CSU-a za povišenjem starosne granice za ulazak u mirovinu na 67 godina. Unatoč tomu što iz zajedničkog programa izbačeni kontroverzni prijedlozi Edmunda Stoibera, Unijin koncept predviđa znatno veće rezove u socijalni sustav od prijedloga Vlade Gerharda Schroedera.

Angela Merkel je unatoč tomu izjavila da je Unija u svakom trenutku spremna na razgovore s kancelarom i njegovom Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) u svrhu donošenja reformi za oživljavanje socijalnog sistema i gospodarstva. Zbog pobjeda na posljednjim lokalnim izborima Unija raspolaže većinom u gornjem domu parlamenta Bundesratu koji mora potvrditi sve značajnije odluke koje donese Bundestag.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara