Njemačka: Fischer i dalje na udaru kritika zbog viza

Oporbena Kršćansko socijalna unija (CSU) traži ostavku njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni) zbog skandala vezanog uz zloupotrebu izdavanja ulaznih viza u Njemačku. L

Glavni tajnik CSU-a Markus Soeder zatražio je u razgovoru za dnevnik "Passauer Neue Presse" od srijede da Fischer "napokon preuzme punu odgovornost" za zloupotrebe koje su se odvijale u njegovom ministarstvu. "Fischer je djelovao na štetu njemačkog naroda i takav ministar vanjskih poslova više nije podoban za predstavljanje Njemačke u inozemstvu", zaključio je Soeder.

Predstavnik demokršćanske Unije CDU/CSU u parlamentarnom povjerenstvu koje ispituje skandal oko zloupotrebe izdavanja viza, Eckart von Klaeden, istodobno želi i ministra unutarnjih poslova Otta Schilyja (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) pozvati na odgovornost zbog zloupotrebe viznog režima. Klaeden smatra da Schily, isto kao i njegov kolega Fischer, nije pravodobno djelovao, iako su obojica bili upoznati s nepravilnostima u procesu izdavanja viza. Time je Schily prekršio kazneni zakon koji svakom građaninu nalaže djelovanje u slučaju prepoznavanja krivičnog djela, zaključio je Klaeden.

Dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" u svom broju od srijede istodobno rasterećuje Joschku Fischera odgovornosti tvrdeći da je on relativno kasno bio upoznat s kriminalnom pozadinom prakse izdavanja viza u istočnoj Europi. Ovaj list piše, pozivajući se na spise iz ministarstva vanjskih poslova, da je Fischer tek početkom 2003. a ne, kako tvrdi oporba, sredinom 2002., bio upoznat s nepravilnostima, te da je odmah na njih i reagirao mijenjajući vizni režim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal sa zloupotrebom viznog režima izbio je kada se saznalo da su organizirane ukrajinske bande, iskorištavajući liberalniji vizni režim koji je uveo Fischerov stranački kolega i državni tajnik Ludger Vollmer, potpuno legalno uz pomoć viza u Njemačku dovodile osobe koje su prisiljavane na prostituciju i kriminal. Prema navodima oporbe, vrh ministarstva vanjskih poslova, iako je relativno rano bio upoznat s događajima, nije reagirao pravodobno.

Promatrači procjenjuju da oporba od skandala uoči važnih izbora u saveznim pokrajinama Schleswig- Holstein i Sjeverno Porajnje-Vestfalija želi stvoriti politički kapital, pri čemu bi rušenje popularnosti najpopularnijeg njemačkog političara Joschke Fischera igralo značajnu ulogu.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara