Njemačka, Francuska i Rusija složne oko novih prijedloga za Irak

Francuska, Njemačka i Rusija predale su Ujedinjenim narodima zajednički prijedlog za postupno razoružanje Iraka, rekao je u ponedjeljak u Berlinu francuski predsjednik Jacques Chirac.

´Namjera je utanačiti raspored i rokove za razoružanje svih iračkih programa oružja za masovno uništenje´, rekao je Chirac novinarima uoči razgovora s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

´Irak se mora razoružati, mora uništiti svoje oružje za masovno uništavanje. Taj se cilj može ostvariti mirno, inspekcijama, rekao je Chirac uoči sastanka na kojem će sa Schroederom razgovarati o dajnjim zajedničkim akcijama glede iračke krize.

Francuski predsjednik također je ponovio svoje snažno protivljenje novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti koju će Velika Britanija i SAD predložiti Vijeću u ponedjeljak, a koja bi mogla dovesti do uporabe sile u slučaju da se Irak ne uspije razoružati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na činjenicu da je Vijeće sigurnosti već donijelo rezoluciju u kojoj se od Iraka traži razoruanje, pa nova rezolucija nije potrebna.

´Shvatit ćete da u tom kontekstu ne podržavamo novu rezoluciju´, rekao je Chirac.

´Naše je stajalište identično francuskom; (rezolucija) 1441. nudi dovoljno mogućnosti da se podrži napredak koji su postigli inspektori´, tijekom dana je izjavio Schroeder.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara