NJEMAČKA: HOHMANN ISKLJUČEN ZBOG ANTISEMITSKIH IZJAVA

Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU je na današnjoj izvanrednoj sjednici dvotrećinskom većinom glasova zbog antisemitskih izjava iz svojih redova isključio Matrina Hohmanna (Kršćansko demokratska unija CDU).

To je prvi slučaj izbacivanje jednog člana iz redova demokršćanskog zastupničkog kluba. Zastupnici su bili prisiljeni na glasanje nakon što je Hohmann odbio sam istupiti. Ukupno 195 zastupnika Unije CDU/CSU je glasalo za Hohmannovo izbacivanje, 28 je bilo protiv dok se njih 16 suzdržalo od glasanja.

Promatrači ovakav ishod doživljavaju kao udarac za vodstvo stranke, prije svega predsjednicu CDU-a Angelu Merkel koja je zagovarala jednoglasno izbacivanje Hohmanna. Potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Wolfgang Bosbach je neočekivano visok broj zastupnika koji su stali na Hohmannovu stranu obrazložio "podijeljenošću unutar stranke" i želji pojedinaca da se Hohmannu "pruži još jedna prilika". Vodstvo stranke strahuje da bi današnji ishod glasanja mogao pokranuti diskusiju oko antisemitizma u redovima Unije CDU/CSU.

Hohmann je u govoru u povodu Dana njemačkog ujedinjenja 3. listopada Židove i Nijemce nazvao "narodima počinitelja". On je u govoru pod nazivom "Pravda za Njemačku" Židove optužio za nastanak "boljševizma" u tadašnjoj Rusiji te time i za kasnijih 10 milijuna žrtava komunističkog režima.

Hohmann uživa široku podršku svog biračkog tijela u saveznoj pokrajini Hessen te nekolicine istaknutih Unijinih političara. Donedavni predvodnik elitnih postrojbi Bundeswehra KSK Reinhard Guenzel je smijenjen sa svog položaja nakon što je Hohmannu javno pružio podršku.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara