Njemačka i Kina postigle sporazum o kibernetičkoj sigurnosti

Njemačka i Kina postigle sporazum o kibernetičkoj sigurnosti

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozdravila je sporazum o kibernetičkoj sigurnosti postignut s Kinom nakon što je u utorak završila svoj trodnevnoj posjet toj zemlji.

Dvije države dogovorile su se da se ni jedna strana neće upuštati u poslovnu špijunažu "za svoje kompanije ili komercijalni sektor" ili "svjesno podržavati" takve aktivnsoti.

Dogovoreno je da će se uvesti kontrolni mehanizam kako bi pratio moguće incidente.

Njemačka strana dogovor je nazvala "važnim političkim signalom", nakon oklijevanja s kineske strane.

Pisani sporazum izvan je i iznad postojećih sporazuma između Kine i SAD-a, odnosno Velike Britanije.

Merkel je u više navrata ustrajala na važnosti kibernetičke sigurnosti i zaštite od hakera u digitalno povezanim proizvodnim procesima.

Merkel obišla i BMW u Shenyangu

Njemačka kancelarka zaključila je svoj posjet Kini obilaskom automobilske tvrtke BMW u gradu Shenyangu na sjeveroistoku Kine."Vjerujem da će posjet ojačati kinesko-njemačke odnose ne zanemarujući međusobne razlike", rekla je Merkel novinarima u utorak navečer. "Također želim ukazati na koristi koje imaju naša mala i srednja poduzeća koja posluju u Kini".

"No, konkurencija je sve jača  jer i Kinezi žele napredovati i žele proizvoditi vlastite proizvode", kazala je Merkel.

Kancelarka se u ponedjeljak sastala s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u Pekingu, a sastanak s kineskim premijerom Lijem Keqiangom bio je usredotočene na postojeći trgovinski sukob zbog odbijanja Europe da Kinu klasificira kao tržišnu ekonomiju.

Merkel je rekla da bi Njemačka djelovala kao posrednik u tom pitanju i pozvala je na smirivanje situacije.

Ona se također dotakla i kineskog teritorijalnog spora u Južnom Kineskom moru. Obje su strane  izrazile stajalište da bi se spor trebao riješiti mirnim putem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara