Njemačka, Italija, Grčka i poljska žele smanjiti ovlasti europske komisije u proračunskim pitanjima

NJEMAČKA, Italija, Poljska i Grčka poduzele su zajednički korak kako bi promijenile tekst budućeg europskog Ustava radi smanjenja ovlasti Europske komisije u primjeni Pakta o stabilnosti, priopćeno je u petak iz europskog diplomatskog izvora.

Na poticaj Njemačke, sve četiri zemlje uputile su pismo irskom predsjedništvu EU-a kako bi se navedeno pitanje uvrstilo u raspravu Međuvladine konferencije (ICG) koja u ponedjeljak u Luksemburgu okuplja ministre vanjskih poslova EU.

Ako se usvoji nacrt Ustava, Europska komisija bi dobila veće ovlasti pa bi mogla uputiti prijedloge nekoj zemlji članici koja prekoračuje dozvoljeni proračunski deficit, a koje bi Vijeće ministara financija moglo odbaciti ili dopuniti samo jednoglasno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjoj proceduri, Komisija može samo uputiti preporuke koje na Vijeću ministara može odbaciti blokirajuća manjina, a time su zemlje koje su prekoračile dopušteni proračunski deficit izbjegavale sankcije.

Njemačka, Italija, Poljska i Grčka zalažu se Europska komisija zadrži postojeće ovlasti u svezi s proračunskim manjkovima. Prema Paktu o stabilnosti, zemlje moraju držati svoje proračunske minuse ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara